Skip to main content

Εάν η απλή αναφορά στην εμμηνόπαυση, σου προκαλεί πανικό δεν θα έπρεπε!  Αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη στην ζωή της γυναίκας κατά την οποία μία νέα συναρπαστική φάση ζωής ξεκινά!  Οι τελευταίες ιατρικές εξελίξεις φροντίζουν να σε κρατούν νέα και δραστήρια για να μην χάνεις λεπτό από την καθημερινότητα σου.

Τι είναι η Εμμηνόπαυση;

Ο ορισμός της προέρχεται από τον Γάλλο γιατρό Charles de Gardanne που το 1816 έγραψε το βιβλίο “Συμβουλές για τις γυναίκες που μπαίνουν στην κρίσιμη ηλικία”.

Σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας φάσης ζωής της γυναίκας, κατά την οποία σταματά η έμμηνος ρύση, καθώς δεν λειτουργούν πλέον οι ωοθήκες για να παράγουν οιστρογόνα.

Η διάγνωση γίνεται μετά από τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς έμμηνο ρύση.

Συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 50-51 ετών αλλά ενδέχεται να εμφανιστεί νωρίτερα ή αργότερα.  Στην περίπτωση που εμφανιστεί πριν την ηλικία των 40 ετών ονομάζεται ώς πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Έρευνες έδειξαν ότι όταν σε μερικές γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα, οφείλεται στο κάπνισμα και το χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο σε συνδυασμό πάντα και με την ηλικία έναρξης της έμμηνου ρύσης, χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, σωματικό βάρος, αριθμός τοκετών, και το οικογενειακό ιστορικό.

 

Κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση ποιά η διαφορά;

Η κλιμακτήριος είναι η περίοδος 1- 2 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, όπου υπάρχουν διαταραχές του μηνιαίου κύκλου.  Το σώμα προετοιμάζεται για να “μπει” στην εμμηνόπαυση. Η έμμηνος ρύση αρχίζει να έχει μικρότερη διάρκεια και στην συνέχεια οι κύκλοι αραιώνουν στην συχνότητα μέχρι να σταματήσουν τελείως. 

Παρόλο, που η πιθανότητα μάς εγκυμοσύνης είναι πολύ μικρή, παρόλαυτα είναι υπαρκτή, συνεπώς δεν θα πρέπει να αμελείς την αντισύλληψη.

Οι Ενδείξεις της εμμηνόπαυσης – παραμένουν για πάντα;

Δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες συμπτώματα εμμηνόπαυσης, την περίοδο της κλιμακτήριου.  Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών περνά την κλιμακτήριο με ήπια συμπτώματα.

Οι ενδείξεις, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα τόσο όσον αφορά την ένταση τους, όσο και στην συχνότητα τους.

Ακανόνιστη έμμηνο ρύση(περίοδο)

Εξάψεις

Κολπική ξηρότητα

Δυσκολία στον ύπνο

Αλλαγές στην διάθεση

Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας

Υπερβολική Κόπωση

Αύξηση Βάρους

Κατάθλιψη – αλλαγές στην ψυχολογία

Μαλακά νύχια

Φούσκωμα, δυσπεψία, ναυτία, πρήξιμο

Πονοκέφαλοι – ημικρανίες

Τριχόπτωση

Διαταραχές στην ούρηση

Ξηροδερμία

Απώλεια όγκου από τον μαστό

Απώλεια οστικής μάζας (οστεοπενία-οστεοπόρωση)

Κάποια από τα συμπτώματα είναι παροδικά αλλά κάποια έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στο γυναικείο σώμα.

Νέα και μετά την εμμηνόπαυση! Γίνετε;

Με τις τελευταίες εξελίξεις στην θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, μπορείς να εξασφαλίσεις καλύτερη ποιότητα ζωής, δίνοντας λύση στα συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η χορήγηση ορμονικής θεραπείας κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης (menopausal hormonal treatment-MHT), βοηθά στην αντιμετώπιση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων, όπως είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.  Συντελεί επίσης σημαντικά και στην αντιμετώπιση της ατροφίας του ουρογεννητικού συστήματος, στις εναλλαγές της διάθεσης καθώς και στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται σε κάποιες γυναίκες.

Πρόωρη εμμηνόπαυση και Καρδιοπάθειες – Τι σημαίνει;

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστόνης, έδειξε ότι οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν την ηλικία των 40 ετών), έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν για επτά χρόνια, 144.000 γυναίκες σε εμμηνόπαυση  (μέση ηλικία 60 ετών), συμπεριλαμβάνοντας στο δείγμα και

  • 4.900 γυναίκες οι οποίες παρουσίασαν εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών, με φυσικό τρόπο.
  • 640 γυναίκες που παρουσίασαν εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών αλλά ως συνέπεια χειρουργικής επέμβασης για αφαίρεση των ωοθηκών τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που “μπήκαν” στην εμμηνόπαυση πριν τα 40 αλλά και οι γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν τα 50, είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε σχέση με εκείνες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση μετά τα 50 έτη.

Όσο μικρότερη η ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις.

Διατροφικές αλλαγές για να μην πάρεις κιλά στην εμμηνόπαυση – Τι να τρώω;

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές.  Αν και οι γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών, παρουσιάζουν αύξηση του σωματικού τους βάρους, συνήθως οφείλεται στην μείωση της σωματικής δραστηριότητας και την έλλειψη της σωματικής άσκησης και όχι στην εμμηνόπαυση.

Οι τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τις ορμονικές αλλαγές είναι:

Ψάρι – σολομός πλούσιο σε Ω3 και βιταμίνη D

Μπρόκολο – πλούσιο σε ασβέστιο και φυτικές ίνες

Αυγά – πλούσιο σε βιταμίνη D και σίδηρο

Τρόφιμα Ολικής άλεσης – πλούσια σε σύμπλεγμα βιταμινών Β

Γαλακτοκομικά – περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες D & K

Κοτόπουλο – περιέχει πρωτεϊνες, χωρίς κορεσμένα λιπαρά

Βρώμη – υδατάνθρακας που σε γεμίζει ενέργεια

Πράσινο Τσάϊ – μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών

Ποιές εξετάσεις που πρέπει να κάνω;

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και η μέτρηση της οστικής πυκνότητας αποτελεί την πυξίδα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των συνεπειών στο σώμα από την εμμηνόπαυση.  Μην αμελής να κάνεις:

Τέστ ΠΑΠ (από την έναρξη της σεουαλικής ζωής ετησίως

Διακολπικό Υπερηχογράφημα μήτρας, ωοθηκών

Μαστογραφία (από την ηλικία των 40 ετών)

Μέτρηση οστικής πυκνότητας

  • Η εμμηνόπαυση είναι φυσιολογική μετάβαση στην ζωή της γυναίκας.

  • Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να κρατήσουν και χρόνια.

Close Menu