ΕΝΗΜΕΡΗ ΕΦΗΒΗ = ΕΠΙΛΟΓΕΣ + ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Εφηβεία. Νέος, συναρπαστικός αλλά και άγνωστος κόσμος. Ξεκινά η ηλικιακή περίοδος κατά την οποία, μέσα από μια σειρά σημαντικών σωματικών και ψυχικών μεταβολών γίνεται η μετάβαση σου από κορίτσι σε γυναίκα. Η διαδικασία αυτή διαρκεί αρκετά χρόνια και έχει διάφορα στάδια. Αναπτύσσεται το στήθος σου , καθώς επίσης εμφανίζεται η ηβική τριχοφυία και η εμμηνόρροια ή “περίοδος” (Μηνιαίος Κύκλος). Συνήθως εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 12 ετών.  Η «σιλουέτα» σου αρχίζει να διαμορφώνεται στη χαρακτηριστική γυναικεία φιγούρα, με την αύξηση της λεκάνης και την εναπόθεση λίπους σε μηρούς, γλουτούς.

Οι ερωτήσεις που έχεις είναι πολλές.  Προσπαθείς να κατανοήσεις ότι αλλάζεις και θέλεις να λύσεις τις απορίες σου. Ζητάς τη γνώση που απαιτείται για να έχεις επιλογές στη ζωή σου ως Σύγχρονη Γυναίκα γεμάτη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Θέλεις οι γονείς σου, οι δάσκαλοι, οι φίλοι να σε αντιμετωπίζουν σαν ανεξάρτητο άτομο. Αυτή η περίοδος απαιτεί προσαρμογή τόσο για σένα όσο και για εκείνους.  Η επιστημονική ενημέρωση για τις αλλαγές αυτές στο σώμα σου οι οποίες επιδρούν και στη καθημερινότητα σου π.χ. οι ορμονικές αλλαγές μερικές φορές σηματοδοτούν διακυμάνσεις στη διάθεση σου, σε βοηθάει να έχεις τον έλεγχο της κατάστασης και να το αντιμετωπίσεις φυσιολογικά.

ΕΝΗΜΕΡΗ ΕΦΗΒΗ = ΣΥΝΕΙΔΗΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Στη Γυναίκα + θα βρεις την ιατρική ομάδα που θα σε κάνει να νιώσεις άνετα από την πρώτη επίσκεψη στo Γυναικολόγο.  Θα λύσεις τις απορίες σου και θα ενημερωθείς πλήρως για τα θέματα που σε απασχολούν χωρίς να νιώσεις “άβολα” με τη διαδικασία.  Μπορείς εφόσον το επιθυμείς να συνοδεύεσαι από τη μητέρα σου ή κάποιο άλλο οικείο σου άτομο.

ΟΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ - ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΖΩΗ

ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Στο σώμα σου συμβαίνουν πολλές ορμονικές αλλαγές, οπότε ίσως να αρχίσεις να αισθάνεσαι και να σκέφτεσαι διαφορετικά για πολλά πράγματα. Οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι: Η ανάπτυξη του στήθους, η πρώτη περίοδος, η ηβική τριχοφυία καθώς και στις μασχάλες σου έχουν φυτρώσει οι πρώτες τρίχες. Κάθε κορίτσι αναπτύσσεται στο δικό του χρόνο, μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου

ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ …

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ - ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ - ΕΙΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ

Ο ΕΜΜΗΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Συνήθως έχεις την 1η σου Περίοδο μεταξύ 11-13 ετών. Στην αρχή ο μηνιαίος κύκλος σου είναι ακανόνιστος σε διάρκεια & συχνότητα.  Όταν σταθεροποιηθεί η αιμορραγία θα διαρκεί 3-7 ημέρες και ο έμμηνος κύκλος μεταξύ 24-35 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας (περίοδος) πιθανόν να έχεις πόνο στην κοιλιά και άλλες ενοχλήσεις όπως πρησμένο στήθος.Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά αλλά εαν έχεις απορίες, μη διστάσεις να μας επισκεφθείς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΣΩΣΤΑ…

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ - ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΕΛΩ - ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ

Νιώθεις τα πρώτα σκιρτίματα του έρωτα και θέλεις να ξέρεις τα πάντα για τα σεξουαλικά νοσήματα πώς να τα αποτρέψεις, από πού μπορεί να πάρεις προφυλακτικά και αντισύλληψη, πώς να χρησιμοποιείς προστασία και πώς να δεις ένα γιατρό. Στην πρώτη σεξουαλική επαφή αλλά και σε κάθε επόμενη επαφή είναι σημαντικό να προστατευτείς όχι μόνο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και από λοιμώξεις και αφροδίσια νοσήματα.
ΜΑΘΕ ΠΩΣ …

ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ - ΕΦΗΒΕΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΩΣΤΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Κολπίτιδα, αναρωτιέσαι τι είναι, πως να προστατευτείς; Είναι φλεγμονή του κόλπου, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν: υπερέκκριση κολπικών υγρών με κακοσμία, κολπικός ερεθισμός ή κνησμός, πόνος στην ούρηση. Στον κόλπο υπάρχει λεπτή ισορροπία, η φυσιολογική χλωρίδα, που αν διαταραχθεί αναπτύσσεται φλεγμονή. Όσον αφορά την πρόληψη πρέπει να προστατεύεις και να φροντίζεις την ευαίσθητη περιοχή.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΩΣ …

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Οι σωματικές αλλαγές στην Εφηβεία είναι πολλές αλλά εξακολουθείς να είσαι Ο ΕΑΥΤΟΣ σου. Δεν είσαι μόνη… συμβαίνει σε όλες τις κοπέλες αλλά με τη σωστή ενημέρωση κάνεις τη μεταβατική αυτή φάση της ζωής σου πιο άνετη και εύκολη. Κάποια από τα ερωτήματα που μας εκφράζονται καθημερινά από κοπέλες σαν εσένα είναι:

Πώς μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη; Υπάρχει κατάλληλη  ή συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσω σεξουαλικές επαφές; Πρέπει να κάνω το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Στο Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Γυναίκα+ θα βρεις τις απαντήσεις στα ερωτήματα σου, και θα κατανοήσεις τι σημαίνουν οι αλλαγές στο σώμα σου με διακριτικότητα και απόλυτο σεβασμό απέναντι σε εσένα, που κατά πάσα πιθανότητα επισκέπτεσαι γυναικολόγο για πρώτη φορά.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΗΜΕΡΑ …
Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς όταν μας επισκεφθείς.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Συνήθως δεν περιλαμβάνει απαραίτητα κλινική εξέταση, εκτός φυσικά αν έχεις συμπτώματα, όπως ανώμαλη κολπική αιμόρροια ή κοιλιακό άλγος, αλλά μπορεί να περιοριστεί σε μια απλή συζήτηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης θα ενημερωθείς σχετικά με το είδος της κλινικής εξέτασης, στη οποία υποβάλλεται μια γυναίκα και τους λόγους, για τους οποίους η εξέταση αυτή είναι απαραίτητη.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ
Το πρώτο ραντεβού στο Γυναικολόγο πρέπει να γίνεται πριν την πρώτη σεξουαλική επαφή έτσι ώστε να ενημερωθείς, να λύσεις τις απορίες σου και να επιλέξεις σε συνεργασία με το Γυναικολόγο σου την καταλληλότερη για σένα μέθοδο αντισύλληψης και προστασίας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Η τακτική γυναικολογική εξέταση έχει στόχο τον εντοπισμό ενδεχόμενων προβλημάτων στην υγεία σου σε πρώιμο στάδιο, οπότε και τα μέτρα αντιμετώπισής τους θα είναι ήπια και λιγότερο επεμβατικά.

ΘΥΜΗΣΟΥ
Δεν υπάρχουν ερωτήσεις «ανόητες» ή «παράξενες», είμαστε εδώ για να λύσουμε τις απορίες σου και να σε ενημερώσουμε για το πώς μπορείς ενεργά να προστατεύσεις την υγεία σου. Η νευρικότητα σου πριν από αυτό το ραντεβού είναι φυσιολογική, όμως σε διαβεβαιώνουμε ότι τόσο τα ευαίσθητα προσωπικά θέματα, όσο και οι απαντήσεις που θα δώσεις είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ …
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους στον κόσμο και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα μετά τον καρκίνο του μαστού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Είναι μια ασθένεια που προκαλείται από λοίμωξη με τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV). Έχουν βρεθεί πάνω από 200 τύποι του ιού. Ο ιός HPV εκδηλώνεται με οξυτενή κονδυλώματα, θηλώματα στο δέρμα, προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ
Με τη σεξουαλική επαφή. Η διάδοση του ιού είναι γρήγορη, το 80% των γυναικών προσβάλλεται από τους ιούς HPV συνήθως τα δυο ή τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ – ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ
Ο εμβολιασμός εφαρμόζεται από το 2002 και είναι αποτελεσματικότερος όταν γίνει πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Για το λόγο αυτό έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του τακτικού προληπτικού εμβολιασμού τα παιδιά από την ηλικία των 12 ετών.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ – ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό για όλες τις γυναίκες σχεδόν σε όλες τις ηλικίες. Έτσι συνιστάται ο εμβολιασμός και για τις ηλικίες έως και 26 ετών.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ
Το ετήσιο προληπτικό test-Pap (Παπανικολάου) διότι προλαμβάνει βλάβες από τους υπόλοιπους τύπους του ιού, που δεν περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ …
Με τον όρο Αντισύλληψη ονομάζουμε όλες τις μεθόδους που στοχεύουν στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Οι σύγχρονες επιλογές που έχεις είναι οι ακόλουθες:

ΑΝΔΡΙΚΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ
Αποτελεί ασφαλή και οικονομική μέθοδο. Μπορείς να το προμηθευτείς εύκολα και δεν έχει παρενέργειες. Προστατεύει επίσης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η σωστή χρήση και τοποθέτηση του προφυλακτικού σου παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας.

ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ (ΤΡΑΒΗΓΜΑ)
Η έξοδος του πέους από τον κόλπο και η εκσπερμάτωση εκτός κόλπου δεν είναι ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης διότι τα προσπερματικά υγρά μπορεί να περιέχουν σπερματοζωάρια που μπορεί να καταλήξουν σε εγκυμοσύνη.

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ
Περιέχουν ορμόνες και φυσικά οιστρογόνα που εμποδίζουν τις ωοθήκες σου να κάνουν ωοθυλακιορρηξία και επομένως να μείνεις έγκυος. Προσφέρει σχεδόν 100% αντισύλληψη, δεν προστατεύει ΚΑΘΟΛΟΥ από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αποτελεί ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ μέθοδο αντισύλληψης και λαμβάνεται όταν δεν έχει εφαρμοστεί ή έχει αποτύχει άλλη αντισυλληπτική μέθοδος (σπάσιμο προφυλακτικού, μη σωστή λήψη αντισυλληπτικών χαπιών).

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Στηρίζεται στην αποφυγή σεξουαλικής επαφής τις ημέρες της ωοθυλακιορρηξίας δηλαδή 14 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου σου (έμμηνος ρήση). Στην εφηβεία, ο κύκλος είναι ασταθής και δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ …
Ο έρωτας αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή του κάθε ατόμου πόσο μάλλον για την έφηβη που μόλις γνωρίζει αυτό το συναίσθημα. Κρύβει όμως και πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα (αφροδίσια) νοσήματα με δυσάρεστες συνέπειες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Είναι νοσήματα τα οποία προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή και τη στενή σωματική επαφή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ
Στα πιο κοινά συμπεριλαμβάνονται, η Ηπατίτιδα Β και C, ο Έρπης των γεννητικών οργάνων, τα Οξυτενή Κονδυλώματα, η Σύφιλη, η Γονόρροια (Βλενόρροια), τα Χλαμύδια, η Τριχομονίαση, η Μονιλίαση (κολπικοί μύκητες), η Φθειρίαση (ψείρες του εφηβαίου), το ΑΙDS.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η διάγνωση τους είναι συχνά δύσκολη καθώς πολλά από αυτά παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα. Τα κυριότερα είναι: ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τον κόλπο και το πέος, φαγούρα, εξανθήματα ή εξογκώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πόνος ή κάψιμο κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση, περιστασιακή αιμορραγία.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Δεν υπάρχει 100% προφύλαξη, αλλά η συστηματική χρήση του προφυλακτικού παραμένει η καλύτερη επιλογή προστασίας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Είναι πιθανό να συνυπάρχουν περισσότερα από 1 σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ταυτόχρονα. Επίσης συχνά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασήμαντα ή και ανύπαρκτα δηλαδή μπορεί να έχεις προσβληθεί από ένα νόσημα και να μην το έχεις αντιληφθεί.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ …

Γιατί να μας επιλέξεις για την υγεία σου…

  • Αναλυτική ενημέρωση και απαντήσεις στις απορίες σου
  • Ιατρική Ομάδα με εμπειρία στην Εφηβική Γυναικολογία
  • Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες γυναικείας υγείας
  • Συμβουλές και προτάσεις για μία αναίμακτη περίοδο Εφηβείας
  • Επιλογή Γυναίκας Ιατρού εάν το επιθυμείς

Τι λένε για μας έφηβες σαν εσένα…

Lucasgriffin, Α
Aajami, A
Gojcus, A