Είστε Έγκυος…Τι υπέροχο συμβαίνει στο σώμα σας

Ήθελες να αποκτήσεις παιδί, αλλά τώρα που είσαι έγκυος σου δημιουργούνται αμέτρητα ερωτήματα σχετικά με εσένα τη ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΑΜΑ και το μωρό που θα γεννηθεί.  Μέσα από αυτόν το διαδικτυακό χώρο θα απαντηθούν με επιστημονικό, παράλληλα όμως, απλό και κατανοητό τρόπο, οι περισσότερες απορίες σου, προσφέροντας σου τη γνώση για να έχεις μία υγιή και χαρούμενη περίοδο εγκυμοσύνης.  Γνωρίζοντας τα στάδια της εγκυμοσύνης καθώς επίσης και τα στάδια εξέλιξης τόσο του μωρού όσο και της δικής σου (αλλαγές στο σώμα σου), θα συμμετέχεις ενεργά σε αυτό το υπέροχο ταξίδι της δημιουργίας μιας νέας ζωής.

Το ενημερωτικό, επιστημονικό και έγκυρο αυτό εργαλείο αποτελεί συμπληρωματική παροχή των υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών υγείας της Ιατρικής μας Ομάδας.

Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ

Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η εγκυμοσύνη είναι ένα ευχάριστο γεγονός που φέρνει νέα διάσταση στη ζωή σου με νέες εμπειρίες. Εμφανίζονται τα γνωστά συμπτώματα όπως ναυτία, κόπωση, πρήξιμο στο στήθος αλλά και οι πρώτοι χτύποι της καρδούλας του που θα σε κάνουν να τα ξεχάσεις όλα, ο ήχος της είναι μαγικός.
ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ …

Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΝΑΥΤΙΕΣ

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Επιστρέφει η όρεξή σου που πιθανόν τους πρώτους μήνες λόγω ναυτίας είχε εξαφανιστεί. Φροντίσε τα γεύματα σου να είναι ισορροπημένα έτσι ώστε να παρέχεις στο μωρό σου ό,τι έχει ανάγκη για την πλήρη ανάπτυξη του. Αν και είναι μόλις 12εκ. είναι τέλεια σχηματισμένο.

ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ …

Γ΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΝΤΑΤΙΚΑ

Το μωρό σας κινείται, αντιδρά αυθόρμητα και “τελειοποιεί” τις λειτουργίες του. Ανυπομονείς να κρατήσεις στην αγκαλιά το μωράκι σου. Τώρα είσαι πιο δυσκίνητη, ξεκουράσου, απόλαυσε τον ελεύθερο χρόνο σου καθώς μετά τη γέννα θα είναι περιορισμένος αν όχι ανύπαρκτος.
ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ …

ΩΔΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΟΣ

Ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις το μωρό σου. Η φυσική κατάληξη είναι ο τοκετός και χωρίζεται σε τρία στάδια: 1ο στάδιο – Συσπάσεις που ανοίγουν τον τράχηλο της μήτρας. 2ο στάδιο – Σπρώχνοντας το μωρό έξω. 3ο στάδιο – Η γέννηση και η αφαίρεση του πλακούντα. Έγινες μητέρα.
ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ …

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Ο νέος συναρπαστικός και γεμάτος εκπλήξεις ρόλος σου ξεκίνησε.   Για τους επόμενους εννέα μήνες η καθημερινότητά σου αλλάζει και γίνεται μοναδική.  Η ενδομήτρια ζωή του μωρού σου έχει ξεκινήσει

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΗΜΕΡΑ …

Ανακάλυψες ότι έχεις καθύστερηση! Τι μπορεί να σημαίνει; Για να επιβεβαιώσεις ότι είσαι έγκυος θα πρέπει να μετρηθούν τα επίπεδα της ορμόνης που σχετίζεται με την κύηση που ονομάζεται ανθρώπινη βήτα χοριακή γονιδοτροπίνη (hCG). Η ορμόνη αυτή βρίσκεται στα ούρα της γυναίκας που κυοφορεί καθώς επίσης και στο αίμα της. Αρχικά θα μπορούσες να κάνεις το Τεστ Εγκυμοσύνης το οποίο μπορείς να βρείς στο φαρμακείο και στη συνέχεια να κάνεις την εξέταση αίματος για την ορμόνη hCG σε κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο. Τα φυσιολογικά επίπεδα της ορμόνης hCG σε μία γυναίκα που ΔΕΝ είναι έγκυος είναι κάτω των 5mIU/ml.

Πρώτη Επίσκεψη στο Γυναικολόγο σου
Λήψη πλήρους ιστορικού του εμμηνορρυσιακού κύκλου σου και ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σου ώστε να υπολογιστεί κατά προσέγγιση η ημερομηνία τοκετού. Επιπλέον θα σου ζητηθεί το οικογενειακό ιστορικό, το δικό σου καθώς και του πατέρα του μωρού έτσι ώστε να προγραμματιστούν ανάλογες εξετάσεις. Εφόσον δεν έχει γίνει Προγεννητικός Έλεγχος θα προσδιοριστούν ανάλογα οι εξετάσεις για να τον συμπεριλάβουν.

Υπολογισμός Εβδομάδας Εγκυμοσύνης:   Σε ποιά εβδομάδα είμαι; Οι εβδομάδες στη Μαιευτική μετριώνται από τη 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου και όχι από τη σύλληψη. Η εγκυμοσύνη ολοκληρώνεται στις 40 εβδομάδες, συνεπώς η τελευταία ημέρα της  40ης  εβδομάδας είναι η τελευταία ημέρα του 9ου  μήνα, δηλαδή η πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ). π.χ. αν η ΠΗΤ είναι 30 Ιανουαρίου αυτό σημαίνει ότι στις 30 Δεκεμβρίου η μέλλουσα μαμά έκλεισε τον  8ο μήνα και μπήκε στον 9ο. Άρα η αλλαγή μήνα γίνεται κάθε 30 ημέρες.    

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ …
Αμνιοπαρακέντηση: Σε εγκύους ηλικίας άνω των 35 ετών προτείνεται η εκτέλεση αμνιοπαρακέντησης, που σήμερα μπορεί να ανιχνεύσει 120 σύνδρομα, αλλά με στατιστικό κίνδυνο αποβολής 0,2%.

Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου: Εκτελείται από την 20η εως την 24η εβδομάδα της κύησης και αποτελεί λεπτομερές υπερηχογράφημα ελέγχου ανάπτυξης του εμβρύου και της ανατομίας του. Προσδιορίζεται επίσης η θέση του πλακούντα, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, το βάρος του εμβρύου. Εξετάζεται το πρόσωπο, ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη, η καρδιά, το στομάχι, το έντερο, τα νεφρά, τα άκρα. Το φυσιολογικό υπερηχογράφημα Β΄Επιπέδου δεν είναι εγγύηση ότι το μωρό είναι φυσιολογικό αλλά μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες για πιθανά προβλήματα.

Υπερηχογράφημα Γ’ επιπέδου: Αν χρειαστεί, εκετελείται και υπερηχογράφημα γ’ επιπέδου όπου ο παιδοκαρδιολόγος ελέγχει την ανατομία της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ …

Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης
Πραγματοποιείται συνήθως στις 32 και στις 37 εβδομάδεςτης κύησης όπου μετράμε το κεφαλάκι του εμβρύου, την κοιλιά και τα άκρα του. Υπολογίζεται επίσης η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η θέση και η δομή του πλακούντα, το βάρος του μωρού, η στάση και η προβολή του.

Doppler Κυήσεως
Με την εξέταση αυτή γίνεται έλεγχος της ροής των αγγείων της μητροπλακουντιακής και εμβρυϊκής κυκλοφορίας. Στο 3ο Τρίμηνο εξετάζονται οι ομφαλικές αρτηρίες, η μέση εγκεφαλική αρτηρία, ο φλεβώδης πόρος και οι μητριαίες αρτηρίες.

Καρδιοτοκογράφημα (NST)
Το καρδιοτοκογράφημα πραγματοποιείται στο ιατρείο ή στη μαιευτική κλινική, προς το τέλος της εγκυμοσύνης, συνήθως μετά την 36η εβδομάδα. Το NST γίνεται σε περιπτώσεις που θέλουμε να διαπιστώσουμε την καλή υγεία του εμβρύου ή προληπτικά, σε κυήσεις υψηλού κινδύνου και σε γυναίκες που έχουν ιστορικό προβληματικών κυήσεων (σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί και στις 32 εβδομάδες κύησης αλλά όχι νωρίτερα από τις 28).
Η έγκυος ξαπλώνει και στην κοιλιά της τοποθετούνται δύο κεφαλές: η μία θα καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου και η άλλη τη δραστηριότητα της μήτρας. Παράλληλα, της ζητείται να πατά ένα κουμπί κάθε φορά που νιώθει εμβρυικές κινήσεις.

Το καρδιοτοκογράφημα αποτελεί πολύ καλό δείκτη της κατάστασης του εμβρύου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, ακολουθεί βιοφυσικό προφίλ με το οποίο εκτιμώνται υπερηχογραφικά οι αναπνευστικές κινήσεις, οι κινήσεις του σώματος και των άκρων, ο τόνος και η στάση του εμβρύου, καθώς επίσης ο όγκος του αμνιακού υγρού κα το Doppler των μεγάλων εμβρυϊκών αγγείων.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ …

Γιατί να μας επιλέξετε:

  • Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της εγκυμοσύνης σας
  • Ιατρική Ομάδα με εμπειρία γεννήσεων 8.000+
  • Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για εσάς και το μωρό σας
  • Συμβουλές και προτάσεις για μία υγιή και άνετη εγκυμοσύνη

Μαμάδες που μας Εμπιστεύτηκαν

Ο επαγγελματισμός του Γιατρού Μανώλη Δουλγεράκη, η ήρεμη ευχάριστη παρουσία του, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους που εφαρμόζει και την μεγάλη εμπειρία του, που έχουν γνώμονα τη γυναίκα, τον καθιστούν για μένα τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο που θα εμπιστεύομουν στην πιο απλή αλλά και στη πιο υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη.
Κ.Σ
Έτος 2000, ξημερώματα Πέμπτης, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου. Ένα ζευγάρι πελώρια, πανέμορφα μάτια είναι στραμμένα επάνω μου. Ένα ζευγάρι χέρια με αγκαλιάζουν και με χαϊδεύουν όταν υποφέρω. Είναι εκείνα τα χέρια της Γιατρού μου Νούλης Ξενιτίδου, που αργότερα θα μου δώσουν στην αγκαλιά μου τον πολυπόθητο, μονάκριβο γιό μου. Αλήθεια τι ζητά κανείς από ένα γιατρό; Δύο είναι οι προϋποθέσεις που τον καθιστούν άριστο: ο άρτιος επαγγελματισμός του και η ανθρωπιά. Τις θερμότερες ευχές μου καταθέτω σε σένα και την εξαιρετική βοηθό σου, τη Στέλλα. Είθε η Παναγία να σε σκεπάζει πάντα…
Ελένη Ευθυμίου - Γρηγοριάδου