Skip to main content

Εάν θέλεις να αποκτήσεις αγόρι, θα πρέπει να περιορίσεις το στρες στην εγκυμοσύνη σου καθώς εκτός από τις γνωστές επιβλαβής επιδράσεις που έχει στην εγκυμοσύνη, επηρεάζει και το αν θα κάνεις αγόρι ή κορίτσι ! Νέα έρευνα δείχνει ότι, εκτός από τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού και τα προβλήματα υγείας και ανάπτυξης του μωρού, το στρες έχει αντίκτυπο και στο φύλο του.

Η Έρευνα

Αμερικανοί επιστήμονες, διεξήγαν έρευνα για να αξιολογήσουν την διασύνδεση του στρες της μέλλουσας μαμάς, με το φύλο του μωρού. 

Η παραγωγή κορτιζόλης που παράγεται από τον οργανισμό μας όταν βιώνουμε έντονο στρες, διαπερνά την μήτρα και φτάνει στο έμβρυο, επηρεάζοντας την νευροψυχολογική ανάπτυξη του.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Κάθριν Μονκ (Catherine Monk) και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέα Υόρκης (συγκεκριμένα από το Ιατρικό Κολλέγιο και Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου), δημοσίευσαν την έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό PNAS (Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ – Proceedings of the National Academy of Sciences).

Στην έρευνα αξιολογήθηκαν στοιχεία από:

187 εγκύους

ηλικίας 18 εώς 45 ετών

χρησιμοποιώντας 27 δείκτες που σχετίζονται με το στρες.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν με την χρήση ερωτηματολογίων, ιατρικών τέστ και ημερολογίων των μέλλουσων μαμάδων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βάση στατιστικών στοιχείων σε παγκόσμια κλίμακα, κατά μέσο όρο γεννιούνται εκατόν πέντε (105) αγόρια για κάθε εκατό (100) κορίτσια.  Όμως, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν η μέλλουσα μαμά αντιμετωπίζει σωματικό και ψυχολογικό στρες, τότε η αναλογία γεννήσεων αγόρια, κορίτσια διαμορφώνεται ως εξής:

τέσσερα (4) αγόρια για κάθε εννέα (9) κορίτσια

δύο (2) αγόρια για κάθε τρία (3) κορίτσια

Συνεπώς όταν η μέλλουσα μαμά βιώνει σωματικό και ψυχολογικό στρες, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να γεννήσει αγόρι και αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννήσει κορίτσι.

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες, ποσοστό 66,8% ήταν στο υγιές γκρούπ (HG), το 17.1% ήταν στο γκρούπ που παρουσίασε ψυχολογικό στρες (PSYG), δηλαδή κλινικά προσδιορισμένες ψυχολογικές διακυμάνσεις στρες, άγχους, κατάθλιψης, το 16% (PHSG) εμφάνισε σωματικό στρες, αυξημένη αρτηριακή πίεση καθώς και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων καθημερινά.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μέλλουσες μαμάδες που είχαν στρες, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και να έχουν επιπλοκές στον τοκετό.  Σε αντίθεση, με τις έγκυες που είχαν υποστήριξη από οικογένεια και φίλους, οι οποίες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν αγόρι.

Σύμφωνα με την έρευνα, έχουν παρατηρηθεί τάσεις όπου σε περιόδους πολέμων, οικονομικών κρίσεων, τρομοκρατικών ενεργειών (9/11 επίθεση), σεισμών, γεννώνται λιγότερα αγόρια από κορίτσια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αγόρια χρειάζονται περισσότερο χρόνο ανάπτυξης στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, συνεπώς είναι περισσότερο ευάλωτα σε εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την μητέρα.

Η καθηγήτρια Κάθριν Μονκ (Catherine Monk) ανέφερε ότι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συνεπειών στο έμβρυο λόγο άγχους, είναι εκείνες που νιώθουν “πιεσμένες, στρεσαρισμένες”, για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την εγκυμοσύνη αλλά και στις πρώτες εβδομάδες αυτής.  Επίσης σε κίνδυνο βρίσκονται και οι έγκυες που πάσχουν από ήπια εώς μέτρια κατάθλιψη.

Επισήμανε όμως ότι “οι έγκυες δεν πρέπει να πανικοβληθούν ή να νιώσουν ότι τις κατηγορούν αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν περισσότερο μία σημαντική ευκαιρία για την ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του στρες, με την βόηθεια της ιατρικής, οικογένειας και φίλων.”

Πως να διαχειριστείς το στρες στην εγκυμοσύνη.

Πολλές φορές ενώ η σκέψη του μωρού σου φέρνει συναισθήματα χαράς και ευτυχίας, ίσως υπάρχουν και κάποιες στιγμές που το άγχος της εγκυμοσύνης ή των εξωτερικών συνθηκών οικονομικών και κοινωνικών να σε “στρεσάρουν”.

Δες μερικά απλά βήματα για το αντιμετωπίσεις:

Πες “όχι”

Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου, μην τα κάνεις όλα μόνη σου και ζήτα βoήθεια από αγαπημένα πρόσωπα.

Stop στις δουλειές!

Περιόρισε τις δουλειές και αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου για χαλάρωση και ξεκούραση.  Το σώμα σου δουλεύει υπερωρίες για την ανάπτυξη του μωρού και χρειάζεται τον ύπνο για να ανακτήσει δυνάμεις.

Ασκήσου τακτικά αλλά με μέτρο!

Δοκίμασε κολύμπι, περπάτημα αλλά και γιόγκα.  Σε κρατούν σε φόρμα, δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό σου και σου ανεβάζουν την διάθεση.

Υγιεινή διατροφή για δύο…

Ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή, καθώς το σώμα σου έχει ανάγκη τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία αλλά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την ανάπτυξη του μωρού σου.  Συγχρόνως, τα πολύτιμα αυτά συστατικά σου προσφέρουν ενέργεια αλλά και συναισθηματική ευεξία.

Αξιολόγησε τις πληροφορίες!

Μην αγχώνεσαι με το κάθε τι που διαβάζεις και ακούς.  Αν κάτι σε απασχολεί συζήτησε το με τον γιατρό σου.

Ασχολήσου με κάτι που σε χαλαρώνει!

Πάρε το αγαπημένο σου βιβλίο ή δες το αγαπημένο σου έργο, καθισμένη στην αναπαυτική σου πολυθρόνα.  Ξόδεψε χρόνο κάνοντας το αγαπημένο σου χόμπι.  Αμέτρητες επιλογές που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις!

  • Εάν σκέφτεσαι να “μείνεις” έγκυος, φρόντισε την ψυχική σου υγεία και ηρεμία και απέφυγε τις αγχωτικές καταστάσεις. Θα μειώσεις έτσι τις πιθανότητες συνεπειών του στρες στην εγκυμοσύνη σου και αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνεις αγόρι!

Close Menu