Skip to main content

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο κορωναϊός (COVID-19) αποτελεί πλέον πανδημία καθώς έχει ξεπεράσει το όριο των 100.000, (126.672) κρουσμάτων σε 118 χώρες με 4.641 θανάτους μέχρι στιγμής.

Τι είναι Πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει Πανδημία όταν μία μολυσματική νόσος, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαπλώνεται σε πολλές χώρες στον κόσμο ταυτόχρονα, την ίδια χρονική στιγμή.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διαδραστικό διάγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν συνεχής μεταβολές στον πίνακα με την κατάταξη των χωρών βάση των κρουσμάτων που έχουν. (πάτησε την εικόνα για να δεις τελευταία στοιχεία)

Η τελευταία φορά που ο ΠΟΥ είχε δηλώσει πανδημία, ήταν το 2009 στην γρίπη των χοίρων, όπου οι επιστήμονες θεωρούν ότι πέθαναν από αυτή την νόσο, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων παγκοσμίως.

Πανδημία συνήθως εμφανίζεται όταν πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενη νόσο, η οποία έχει την δυνατότητα να μολύνει πολλούς ανθρώπους εύκολα και μεταδίδεται με σταθερούς και προοδευτικούς ρυθμούς. Επειδή ο Κοροναϊός έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά γιαυτό το λόγο ο ΠΟΥ δήλωσε ότι πρόκειται πλέον για πανδημία.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου ή εμβόλιο που να την αποτρέπει, είναι πολύ σημαντικό να περιοριστεί η εξάπλωση της.

 

Πως εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, με την Ιταλία να έχει τα περισσότερα κρούσματα.

Είσαι έγκυος ή μόλις γέννησες; Κινδυνεύεις περισσότερο;

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC (Centres for Disease Control & Prevention), τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στην Κίνα με τα περισσότερα κρούσματα της νόσου έχουν δείξει ότι:

δεν μεταφέρεται ο ιός από την μητέρα στο έμβρυο κατα την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. 

δεν έχει εντοπιστεί ο κορωναϊός στο αμνιακό υγρό.

δεν μεταφέρεται με τον θηλασμό η νόσος στο μωρό

Οι επιστήμονες όμως τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι αρχικά και μεγαλύτερες μελέτες και πιο εμπεριστατωμένες πρέπει να γίνουν για να καταλήξουν σε πιο λεπτομερή αποτελέσματα.

Live Χάρτης του Πανεπιστημίου John Hopkins

Σύμφωνα με τον live χάρτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ο οποίος ανανεώνεται με δεδομένα από το WHO αλλά και από άλλες έμπειρες πηγές: CDC, European Centre for Disease Prevention and Control, China’s National Health Commission, και το ncov.dxy.cn, που αποτελείται από Κινέζους ιατρούς, τα τελευταία στοιχεία είναι: (Πάτησε στην εικόνα να δεις τα τελευταία δεδομένα)

  • Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

  • Σωστή προστασία, τήρηση κανόνων υγιεινής και αποφυγή χώρων με πολύ κόσμο!

Close Menu