Skip to main content

Η βιταμίνη Β12 είναι μία από τις πιο απαραίτητες βιταμίνες του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Βοηθά την σωστή ανάπτυξη του μωρού καθώς είναι απαραίτητη στην σύνθεση του DNA, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων.

Μαζί με το φολικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Περιεχόμενα

Γιατί είναι Σημαντική;

Προλαμβάνει Γενετικές Ανωμαλίες στην Εγκυμοσύνη

Είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο US National Library of Medicine National Institutes of Health, οι μητέρες που έχουν επίπεδα βιταμίνης Β12 μικρότερα από 250 mg/L, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να γεννήσουν παιδί με γενετικές ανωμαλίες, σε σύγκριση με τις μητέρες που είχαν επίπεδα άνω των 400 mg/L.

Προλαμβάνει την Αναιμία

Είναι σημαντική για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό.  Όταν τα επίπεδα της στον οργανισμό είναι χαμηλά τότε προκαλείται μείωση στο σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία δεν αναπτύσονται ομαλά και προκαλείται αναιμία. Όταν αυτό συμβαίνει, πιθανά συμπτώματα είναι η κόπωση και η αδυναμία.

Ποιές είναι οι Πιθανές Αιτίες Έλλειψης Βιταμίνης Β12;

Η ανεπαρκής πρόσληψη από τις τροφές.

Η μη σωστή απορρόφηση από τον οργανισμό.

Χορτοφαγική δίαιτα.

Ο χρόνιος αλκοολισμός.

Εγκυμοσύνη.

Τι Συνέπειες έχει η Έλλειψη της Βιταμίνης Β12 στην Εγκυμοσύνη;

Αν και η έλλειψη βιταμίνης Β12 στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας δεν είναι συχνή, εάν υπάρξει τότε αυξάνεται ο κίνδυνος ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του μωρού.

Οι σοβαρές αυτές ανωμαλίες συμπεριλαμβάνουν:

Ανεγκεφαλία (Anencephaly)

Εγκεφαλοκήλη (Encephalocele)

Δισχιδής Ράχη (Spina bifida)

Επαναλαμβανόμενες Αποβολές

Αναιμία

Πρόωρος τοκετός

Χαμηλό βάρος γέννησης

Μεταβολικά προβλήματα στο παιδί π.χ. Διαβήτης τύπου 2

Ποιά είναι τα Συμπτώματα της Έλλειψης Βιταμίνης Β12;

Μυική αδυναμία

Υπερβολική κούραση

Μούδιασμα και κράμπες στα χέρια, πόδια

Αδύναμη μνήμη, έλλειψη συγκέντρωσης

Χλωμό δέρμα, ωχρότητα

Αλλαγές στο χρώμα και την υφή της γλώσσας

Πεσμένη διάθεση, καταθλιπτική

Αλλοιώσεις στην όραση

Αναιμία

Πόση είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση;

Βάση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η ημερήσια δόση είναι 2,4μg για τις γυναίκες και 2,6μg για εγκύους και 2,8μg για τις μητέρες που θηλάζουν.

Πως Θεραπεύεται; Μπορώ να πάρω Μεγάλες Δόσεις στην Εγκυμοσύνη;

Η έλλειψη της προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας για το μωρό αλλά και για την μητέρα.  Σε συνεργασία με τον γιατρό σου, θα πρέπει να λαμβάνεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο, συμπλήρωμα βιταμίνης Β12. 

Όταν ο οργανισμός είναι σε έλλειψη, χρειάζονται μεγάλες δόσεις από 125-2000μg ημερήσια δόση.

Η συνιστώμενη δόση για εσένα θα είναι βάση των επιπέδων της βιταμίνης Β12 που έχει ο οργανισμός σου, αλλά τις ανάγκες του οργανισμού σου κατά την εγκυμοσύνη.

Πότε Πρέπει να Κάνω Έλεγχο των Επιπέδων της Βιταμίνης Β12;

Κατά προτίμηση πριν την έναρξη της προσπάθειας έναρξης εγκυμοσύνης!  Και αυτό καθώς το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το σημαντικότερο και καθοριστικότερο στην ανάπτυξη του μωρού.

Όμως ακόμα και εάν, δεν σχεδιάζεις μία εγκυμοσύνη άμεσα αλλά εμφανίζεις κάποια από τα πιθανά συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης Β12, καλό θα ήταν να μιλήσεις στο γιατρό σου και πιθανώς να κάνεις την εξέταση ελέγχου των επιπέδων της βιταμίνης Β12 στο αίμα σου.

Πως Γίνετε η Εξέταση για τα Επίπεδα της Β12;

Με μία απλή αιματολογική εξέταση που εξετάζει τα επίπεδα Β12 στο αίμα.

Ποιές Τροφές είναι Πλούσιες σε Βιταμίνη Β12;

Οι τροφές που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι οι ακόλουθες:

  • Κάνε έξυπνες διατροφικές επιλογές, με ποικιλία τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β12 ώστε να παίρνεις την απαιτούμενη ποσότητα ακόμα και πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης

  • Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για σένα και το μωρό σου καθώς είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία των νευρικών κυττάρων και την σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων.

  • Παρόλο που είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη, αποθηκεύεται στο ήπαρ και σε άλλους ιστούς έτσι η έλλειψη της μπορεί να “φανεί” στο μέλλον και όχι όταν ξεκινήσει η μειωμένη πρόσληψη ή απορρόφηση της.

  • Κάνε το τεστ, είναι μία απλή αιματολογική εξέταση, αλλά τα αποτελέσματα της είναι σημαντικά!

Close Menu